Kiropraktiikka

Kiropraktiikka on terveydenhoidon ala, joka diagnosoi, ehkäisee ja hoitaa tuki- ja liikuntaelimistön toimintahäiriöitä, ja näiden toimintahäiriöiden vaikutusta hermoston toimintaan ja koko terveyteen.

Kiropraktiikka on kasvanut merkittäväksi hoitomuodoksi maailmanlaajuisesti yleis- ja erikoislääketieteen rinnalle.
Kiropraktikon hoito on manuaalista, pääosin käsillä tehtävää terapiaa, johon kuuluu selkärangan ja ääreisnivelten manipulaatio tai adjustmentti.
Kiropraktikko voi myös mobilisoida niveliä ja käsitellä lihaksistoa mm. triggerpisteiden hoidon, kinesioteippauksen tai akupunktion (ns. kuivaneulauksen) keinoin.

Mitä oireita havaitaan?

Keholla on kyky kompensoida muutoksiin, joten usein oireita ei huomata heti, tai vain yksi tai harvoja oireita huomataan. Näin voi joskus jatkua jopa vuosien ajan.
Oirekuva riippuu siitä minkä hermoston osan toiminta on häiriintynyt, tulevatko oireet selkärangan tasolta vai pienemmistä tai perifeerisistä (ääreis) hermoista – oireet voivat olla monenkirjavia. Oireiden paikka voi myös olla muualla, kuin missä itse ongelma sijaitsee.

Voin mahdollisesti auttaa sinua näiden oireiden kanssa:
- Alaselkä- ja SI-nivelen
- Rintarangan
- Ääreisnivelten kipu tai liikerajoite, esim. olkapää, polvi, ranne
- Leukanivelen
- Välilevyoireet, iskias
- Päänsärky
- Lihaskipu
- Puutumisoireet
- Jne.


Kenelle hoito sopii?

Kiropraktikon hoito sopii kaikenikäisille ja manipulaatiohoito sopii koulutetun kiropraktikon tekemänä jokaiselle. Kiropraktiikka sopii myös raskaana oleville. Jokaista asiakasta ei kuitenkaan hoideta samalla tavalla, vaan hoito suunnitellaan asiakkaan tarpeen mukaan ja eri asiakkaille voidaan käyttää erilaisia tekniikoita parhaimman hoitotuloksen saavuttamiseksi.
Monet aktiiviurheilijat hyödyntävät kiropraktikon palveluita pitääkseen hermoston toiminnan optimaalisessa kunnossa ja sitä kautta pitämään yllä suorituskykyä, ja hoitamaan ja ehkäisemään vammoja.
Kiropraktiikka voi helpottaa monia eri vaivoja omana hoitomuotonaan tai tukevana hoitomuotona, sillä kiropraktiikan avulla parannetaan hermoston toimintaa ja sitä kautta kehon omaa kykyä parantua vaivoista.
Kiropraktiikka toimii myös ennaltaehkäisevänä hoitomuotona, hoitamaan vanhan tai uuden vaivan oireilua ennen sen pahenemista ja kokonaisvaltaisempaa vaikutusta elämään.


Koulutus

Kiropraktiikan tutkinto on 4-6 vuoden yliopistotason maisteritutkinto, johon kuuluu vuoden mittainen kliininen harjoittelujakso. Koulutettu kiropraktikko valmistuu tutkintonimikkeellä Master of Chiropractic (MChiro) tai Doctor of Chiropractic (D.C.).
Tällä hetkellä kiropraktikkoja ei kouluteta Suomessa, mutta useat yliopistot Euroopassa tarjoavat koulutusta. Lisätietoa kiropraktikon koulutuksesta ja koulutusmahdollisuuksista löydät esimerkiksi Suomen Kiropraktikkoliiton sivuilta.
Hoitavan kiropraktikkosi ammattipätevyyden voit tarkistaa Valviran JulkiTerhikki-palvelusta. Suomessa kiropraktikon ammatti on nimikesuojattu.


kiropraktikko_kadet.png